Crossing to California

19 Ιουνίου , 2011

Μετά την απαραίτητη Αυστραλιανή παρένθεση, την οποία επέβαλαν τα από καιρό χρωστούμενα κείμενα για τον Ben Nicker και τον Nicolas Rothwell, επιστρέφω στην αφήγηση του οδοιπορικού μου στις ερήμους των νοτιοδυτικών ΗΠΑ (Νοέμβριος 2010), την οποία είχα αφήσει εδώ, φεύγοντας από το Las Vegas.

 Με τη σειρά της, η αφήγηση αυτή είναι και η ίδια μια παρένθεση: ο πρωταρχικός σκοπός του blog ήταν –και παραμένει– η εξιστόρηση των εμπειριών μου ως κυανόκρανου στη Δυτική Σαχάρα. Σταδιακά, θα (καταφέρω να) επιστρέψω και να κλείσω –επιτέλους!- εκείνη την αφήγηση, και μαζί να κλείσω και το παρόν blog, του οποίου ο καιρός έχει ίσως περάσει προ πολλού…

 Μέχρι τότε…

. . .

Ανατολικά της Ασίας, πολύ κοντά στον Επί της Γης Παράδεισο, είναι ένα νησί που κατοικείται από όμορφες, δυνατές γυναίκες, όπως ήταν οι Αμαζόνες. Τα πάντα εκεί είναι φτιαγμένα από χρυσό. Οι γυναίκες είναι τρομερές πολεμίστριες, και ιππεύουν γρύπες, τους οποίους ταΐζουν με τα σώματα των νεογένννητων αρσενικών παιδιών τους. Βασίλισσά τους είναι η Calafia, από την οποία  το νησί πήρε το όνομά του: California.

Αυτά έγραφε ο Ισπανός Garci Rodríguez de Montalvo, στο μυθιστόρημά του Las Sergas de Esplandián (παλαιότερη σωζόμενη έκδοση 1510, Σεβίλλη). Μερικοί τον πίστεψαν. Ανάμεσά τους ο Hernán Cortés, ο οποίος, αφού είχε καταλύσει την αυτοκρατορία των Αζτέκων και είχε οριστεί κυβερνήτης τού Μεξικού για λογαριασμό τού ισπανικού στέμματος, υπολόγισε ότι μπορούσε να φτάσει στο νησί πλέοντας για καναδυό μέρες βορειοδυτικά, ξεκινώντας από την ακτή του Ειρηνικού.

Και το βρήκε.

Island of California (map circa 1650, from Wikipedia)

* * *

Δεν είναι περίεργο που η εικονοποιία της Καλιφόρνια συνδέθηκε από νωρίς με τη Γη της Επαγγελίας των Ισραηλιτών, ειδικά για ανθρώπους που ξεκινούσαν από την ανατολική ακτή των ΗΠΑ. Δεν είναι η απόσταση – η πρόσβαση στην Καλιφόρνια από τα ανατολικά, δηλαδή από την ξηρά, είναι φραγμένη: στο βορρά από την οροσειρά της Σιέρρα Νεβάδα, αδιαπέραστη το χειμώνα (οι άποικοι του Donner Party θα έτρωγαν τους νεκρούς τους, εκεί, όταν παγιδεύτηκαν το χειμώνα του 1846-47)˙ και στο νότο από την φοβερή, ανελέητη απελπισία τής ερήμου Mojave.

Απόσπασμα από το ημερολόγιο του Patrick Breen, μέλους του Donner Party, 25-26 Φεβρουαρίου 1847: "Mrs Murphy said here yesterday that thought she would Commence on Milt. & eat him. I dont that she has done so yet, it is distressing. The Donnos told the California folks that they commence to eat the dead people 4 days ago, if they did not succeed that day or next in finding their cattle then under ten or twelve feet of snow"

Ινδιάνοι Απάτσι και Κομάντσι φύλαγαν τα περάσματα. Πρωτόγνωρα δέντρα στοίχειωναν το τοπίο, θυμίζοντας πετρωμένες ψυχές στην κόλαση, να εκλιπαρούν για οίκτο…

Joshua Trees @ Mojave Desert, Nov 2010

* * *

Και τις δύο φορές που πήγα στην Καλιφόρνια, πήγα δια ξηράς. Η πρώτη φορά ήταν τον Ιανουάριο του 2000: πήρα το λεωφορείο από την Tucson της Arizona, και αποβιβάστηκα 1200 χιλιόμετρα αργότερα, στο San Francisco (όπου, όπως έχω εξηγήσει αλλού, δεν είδα την Chinatown)…

Η δεύτερη φορά είναι τώρα. 12 Νοεμβρίου 2010. Από τη Nevada, στον επαρχιακό αυτοκινητόδρομο 373.

Crossing to California from Nevada Hwy 373

Λίγο πριν τα όρια της πολιτείας, έχω δει πινακίδα:

CORRECTIONAL FACILITIES AHEAD – HITCH-ΗIKING IS PROHIBITED

Yeah…

Τρελάρες…

I just love you…

. . .

(Στο επόμενο: Into the Valley of Death)

Advertisements

2 Σχόλια to “Crossing to California”

  1. Mocking americanophilia my friend…. (yeah I know, its an obsession…)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: